Páratlan Páros Székelykeresztúr

„Mindent úgy alkotott, hogy helyes legyen a maga idejében.” (Préd. 3,11)

2016 március 12.-én ismét sor került a Páratlan Páros lelki nap megszervezésére, ezúttal a székelykeresztúri Szent Kereszt plébánia fiataljai számára.

A napot techinkai ismertetővel és játékos összerázódással kezdtük, majd Rosa Roberta a szerelem hormonális hátteréről mesélt nekünk. Megtudhattuk, milyen kémiai folyamat zajlik le testünkben, mikor „lebegünk” a szerelemtől, vagy épp egy szakítás után vagyunk.

A következő téma, amiről hallhattunk főleg II. János Pál pápa a ‘Test teológiája’’ című munkájából volt ihletve, Mărgălescu Cotiso előadásában. Bibliai és tudományos tényekkel alátámasztva mesélte el miért fontos, hogy tisztán éljük meg párkapcsolatainkat, ugyanakkor arról is szó volt, hogy mivel Isten találta ki a nemi életet ezért a „használati utasítást” is az Ő kezében van.

Néhány visszajelzés a résztvevőktől:

„ Roberta tanítása nagyon megfogott, egy teljesen új nézőpontot kaptam, nagyon sok támadást kaptam a fogadalmam miatt, és eddig a kötődést, csak mint lelki dolgot tudtam, azt pedig a nem hívők simán elutasították. Nagyon jó, hogy láttam tudományosan is magyarázatokat. Cotiso tanítása is egy teljesen új nézőpontot adott, nagyon nagy megerősítés volt számomra az egész nap. Új lendületet adott.”

„ A leginkább az tetszett, hogy nem meggyőzni próbáltatok, hanem elmondtátok a tiszta élet előnyeit. Szerintem így jobban el lehet jutni az emberek szívéhez. :) ”

„ Nekem nagyon tetszett ez az egész program, mert egy olyan témáról volt szó, amiről nem igazán, sőt, egyáltalán nem szoktam beszélgetni. Nagyon tetszett az előadók nyitottsága és a tanúságtételek. ”

A tanítások után ebédszünet következett, sok éhes has örömére. Miután mindenki jóllakott, izgalmas tanúságtételek következtek. Dániel Rita és Száva Renáta meséltek nekünk az életükről, a tapasztalataikról. Őszinte szavaik sokunkat bátorítottak abban, hogy ha el is esünk bátran újból álljunk fel és forduljunk a szerető Atyánkhoz, aki mindig kész megbocsátani és esélyt adni az újrakezdéshez.

A bátor tanúságtevéseket kiscsoportos beszélgetés követte, ahol megoszthattuk egymással, hogy mivel gazdagodtunk a nap folyamán és lehetőségünk volt mesélni saját tapasztalatainkról is. A kiscsoportos beszélgetések után következett a Fórum, itt a napközben megírt és dobozba tett kérdéseinkre kaphattunk választ.

A nap csúcspontja az Úrral való „Találkozás’’ volt. A szentségimádásban dönthettünk, hogy Vele együtt akarunk élni a tisztaság útján. Elhatározásunkat, Isten elé állva imában jelenthettük ki. A lelkinapot szentmisével és Kovács Péter, helyi plébános, áldásával zártuk.

Arra a kérdésre, hogy mit mesélnél másoknak erről a programról, néhány résztvevő így válaszolt:

„Érdemes lenne, hogy mindenki megtapasztalja az életében a tisztaságot házasságig a párjával. És tudni, hogy van új esély, elölről lehet kezdeni ha elestél.”

„Azt hogy még a szívemig is el tudtak jutni, pedig azelőtt pont az ellentétét gondoltam a dologról. Most teljesen megváltozott a gondolkodásom.”

Köszönjük szépen a meghívást és a segítséget a helyi szervezőknek, a Szent Kereszt plébánia fiataljainak a jelenlétet és a lelkesedést. Örvendünk, hogy ilyen módon is együtt lehettünk.

 

A szervezők nevében,

Vass Réka Barbara és Száva Ildikó Renáta