Páratlan Páros lelki nap Sepsiszentgyörgyön

        December első hétvégéjén Sepsiszentgyörgyön lelki napot tartott a Keresztirány Erdélyi Katolikus Ifjúsági Szolgálat és a sepsiszentgyörgyi Tiszta Szívek Mozgalma a fiatalok számára a párkapcsolati tisztaság megéléséről, az Istennek tetsző együtt járásról, házasságra való készülésről. Ezen a napon más felvilágosításokkal ellentétben itt helyett kapott a tisztaság, az önmegtartoztatás pozitív lelki oldala. 

 Reggel egy bemelegítő ismerkedés és technikai ismertető után, egészen a velejében találtuk magunkat T. Kovács Károly, a sepsiszentgyörgyi Szent József plébánia káplánja vezetésével. Az Atya szeretetét ismerhettük meg tinédzser, fiatal szinten, valamint az Egyház álláspontját ezzel a témával kapcsolatban gyakorlati példákkal alátámasztva. Ez úton is köszönjük Karcsi tisztinek a szolgálatot.

Élénk példaként belevésődött emlékezetünkbe Zsuzsa és Gábor küzdelmes, de áldásos kapcsolatának története. Ha nekik sikerült, nekünk miért ne sikerülne ezt megélni a mindennapokban? Most már, mint házastársak emelték ki, hogy miért is éri meg tisztaságban ismerkedni és élni egy párkapcsolaton belül: a tisztaság az érték.

 Rosa Roberta, negyedéves vegyészmérnök hallgató Kolozsváron, "A szerelem hormonális háttere" című interaktív előadásával tette izgalmassá a hangulatot. Hátulról figyelve voltak meglepett arcok, hogy mi minden létezhet bennünk, emberekben és mi csak mit sem tudunk róla… Mindenképpen csodálatos ez az isteni teremtmény, vagyis az ember. Egy kis kémia és máris rózsaszínben látunk dolgokat, aztán másfél év, egy kis biológia és máris más a hangulatunk, kissé talán lankad, de ekkor jön be a döntés erőssége. Hogyan történhet mindez? A jó Isten a válaszadója, hisz Ő oltotta belénk mindezt. De biztos jól van így, főleg, ha tudjuk, hogy ezek mind természetes folyamatok és mikor mire számíthatunk.

 Az ebédszünetben sem csendesedtek a beszélgetések. Két szelet kalács közben tisztázódtak a felmerült kérdések, de máris következett  Kinga és Norbert tanúságtétele. Egy igazán őszinte, megrázó, mondhatni "kemény" dolgok feltárása, helyrerakása és annak a lehetőségnek a felvázolása, miszerint a tisztaságot soha nem késő kérni, elkezdeni. Valamint arról is tanúságot tettek, hogy a tisztaság is kegyelem, mint megannyi sok más minden az életünkben, persze, ha sikerül észrevennünk. Mi is meg kell küzdjünk érte, de ez még mind nem elég. Kérnünk kell a Teremtőnket, hogy erre kellő érzékenységet és erőt adjon nekünk és nem utolsó sorban kitartást.

A kiscsoportos beszélgetések alatt is volt amit megbeszélni, hisz láthatóan megérintette a fiatalok szívét mindaz amiről addig a nap folyamán hallhattak.

 Renáta és Péter  kézenfekvő tanácsai, illetve az ők hétköznapi életük feltárása, arra döbbentett rá, hogy mindannyian egyformán kaptunk lehetőséget a tisztaság kreatív megélésére, a szeretet ezen módon való kifejezésére. Ugyanakkor bíztatást is adott a tanúságtételük arra, hogy mind Isten gyermekei vagyunk, hasonló megtérési lehetőséggel, bármit is kövessünk el az életünk során. Mindenki a maga harcát kell megharcolja a maga módján. De harcolni kell, mert érdemes!

 Bernadett a tisztaságért való csoportos imádkozás erejére és kegyelmeire hívta fel a jelenlevők figyelmét. Elmondta, hogy milyen jó élmény és biztonságot nyújtó érzés, hogy érted,és a jövendőbeli párodért minden nap imádkozik valaki az imacsoporton belül. 

A tanúságtételek átütő ereje szépen vezette fel az imádkozásra az Isten felé fordulás vágyakozását.

 Az ima során a gyertyagyújtás lehetőségével élve szimbolikusan mindenki élhetett a lehetőséggel, hogy egy gyertyát meggyújtva felajánlja küzdelmeit Jézusnak, hogy elhatározza, hogy e jelképpel Vele együtt akar harcolni és élni a tisztaság útján. Az imát követő szentmise, a hálaadás, méltó záró momentuma, igazi fénypontja volt a napnak.

 

      Köszönet minden segítő kézért, lélekért, imáért amit kaptunk ezen nap alkalmából! Semmit sem adhatunk csak azt, amit mi is teremtőnktől kaptunk kamatoztatásra.

 

 

Csiszér Csaba

Sepsiszentgyörgy