Páratlan Páros lelki nap Marosvásárhelyen

A Páratlan Páros lelki napok célja, hogy minél több fiatal hallja, hogy Isten milyen csodálatosnak képzelte el a férfi és nő közti kapcsolatot, hogy ajándékok vagyunk a jövendőbeli házastársunknak, de addig vigyáznunk kell erre az ajándékra. Sokak számára idegen az a kifejezés, hogy tisztaság, hogy hogyan lehet tisztán megélni egy párkapcsolatot. Azt szeretnénk, hogy minél több fiatal halljon erről, hogy lehet így is és ez nem valami káros dolog, nem valami beteg emberek elképzelése, hanem egy áldásos küzdelem. Sőt ez egy csodálatos elképzelése Istennek.

November 23-án Marosvásárhelyen tartott párkapcsolati lelki napot a Keresztirány Ifjúsági szolgálat azon fiatalok számára, akik még párkapcsolatra várnak, vagy már párkapcsolatban élnek. A lelki nap célja az volt, hogy a marosvásárhelyi fiatalok is felfedezzék, hogy Isten milyen szépségeket rejtett el a kapcsolatba amelyekkel ki lehet egymás iránti szeretetüket fejezni a testiség nélkül. Egy szóval, nem csak egymással kell kapcsolatban legyenek a fiatalok, hanem Istennel is párban, vagy páratlanul kapcsolatban érték együtt lenni.

A nap a fagyos időre való tekintettel is és a kis ismerkedésként jégtörővel indult, mely keretén belül a játékok mosolyt csaltak az arcokra és már nem volt ismeretlen az egybegyűlt társaság.

            Aztán lassan a nap következő pontja is elkezdődött. Száva Péter hitoktató jóvoltából az Atya szeretetéről hallhattunk tanítást. Ebben a különböző istenképekről hallhattunk, majd arról is, hogy Istennek mi az álma a nő és a férfi kapcsolatáról. Ennek kapcsán egy rövid szünet után Munteanu Renáta (az erdélyi Páratlan Páros megálmodója) osztotta meg az életben megtapasztalt nehézségeit, örömeit amelyeket a kapcsolatai során élt meg.

A nap folyamán a résztvevők kis csoportba tömörülve kicsit személyesebb hangvételben is megoszthatták az eddigi tapasztalataikat az életükből, illetve élményeiket a lelki nappal kapcsolatban.

Az első kiscsoportos beszélgetés után Rosa Roberta negyed éves vegyészmérnök hallgató a szerelem hormonális hátteréről tartott előadást, minek során a szerelem különböző fázisainak, következményeinek tudományos, biológiai hátterét vázolta fel.

A lelki feltöltődés után kis elemózsia fogyasztása után R. Szabolcs, mint házasember osztotta meg tapasztalatait, s elmondta, hogy milyen áldás és valódi érték a jutalma és hozadéka van a tisztaságban megélt párkapcsolatnak a házasságba érve. Ezt követően M. Renáta és Sz. Péter kettejük kapcsolatának nehézségeit és örömeit osztotta meg, melyből kirajzolódott, hogy igen, bár nehéz és küzdelmes a tisztán megélt párkapcsolat, de rengeteg áldás van rajta és egy felbecsülhetetlen érték.

A fórumbeszélgetés alatt névtelenül lehetőség nyílt feltenni olyan kérdéseket, melyek talán más környezetben nem születtek volna meg, vagy épp a nap folyamán merült fel valami tisztázandó dolog.

 

A tudományos és a tapasztalatokra alapozott töltekezés után lehetőség nyílt előbb a szentségimádásban Isten elé vinni az eddigi életutat. Majd szimbolikus gyertyagyújtással elhatározást lehetet bárkinek hozni, hogy a tisztaság útján haladva várja a párját, vagy megélni a párkapcsolatát.

Ezt már csak a szentmise megünneplése tudta megkoronázni, melyet az együtt töltött napért való hálából és a továbbiakra való áldásért ünnepelt az egybegyűlt csipet-csapat.

            A lelki napról álljon itt egy-két vélemény a résztvevők részéről, akik úgyszólván ajándékként élték meg a napot és azt, amiket adott ez az alkalom:

“Nekem tetszettek az előadók, közvetlenek voltak és számos kérdésemre választ kaptam. A tanúságtételek megerősítettek abban, hogy tisztaságban éljem meg a párkapcsolatomat, hogy ne hordozzak sebeket az életem folyamán emiatt.” 

“ Azt, hogy mindenkinek ajánlott, akár kapcsolatban van, akár egyedül, itt nyíltan beszélhet, kérdezhet olyasmikről, ami máshol tabunak számít, amit nem tud megbeszélni mondjuk otthon, vagy amit szégyell még akár a barátai előtt is. Aki őszinteségre vágyik annak mindenképp el kell jönnie.”

“Válaszokat kaptam, de főként irányt, hogy hogyan kellene megélnem a párkapcsolatomat. Fontos, nagyon élveztem, hogy fiatalos, játékos, személyes, közvetlen volt :) ”

“Az mesélném el másoknak, hogy ha bizonytalanok abban, hogy melyik utat válasszák, akkor jöjjenek el erre a programra és hallgassák meg, hogy miért érdemes ezt választani.”

 

Ez úton szeretnénk megköszönni elsősorban a mennyei Atyának, hogy elhívta ezen alkalomra a fiatalokat. Ugyanakkor a szent Kozma és Damján plébániatemplom lelki atyáinak és az ifjúsági csoportnak, hogy lehetővé tették ezen lelki nap megtartását.

Munteanu Renáta és Pethő Krisztina